Stockholm först i Norden

Sedan tidigare finns det flera storstäder i världen så som London och New York som tillåter bankkort att blippas i kollektivtrafiken. Men i och med att betalningslösningen implementeras i Stockholm blir det den första huvudstaden i Norden som använder systemet för att underlätta betalningar i kollektivtrafiken.

Det kommer gå att blippa sitt bankkort på såväl bussar och båtar som i tunnelbanan eller spårvagnen.

"Ett historiskt steg framåt för kollektivtrafiken i Stockholm där alla bankkort nu blir SL-kort", sade trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M), till SVT.

Testar har pågått i över ett år

Ett hundratal personer har under ett års tid fått testa på att åka kollektivt med sitt bankkort. Testet har utförts i smyg för att se hur väl det fungerar och om det var redo att implementeras i Stockholm. I dagsläget fungerar det endast att köpa enkelbiljetter hos SL då man blippar sitt bankkort.

Så här fungerar det

  • Sedan den 2 februari kan man köpa enkelbiljett genom att blippa sitt Visa-kort, Mastercard eller Amex-kort.
  • Det går även blippa en digital plånbok som Google Pay eller Apple Pay.
  • Resan gäller i 75 minuter från att blippet genomförs. Även om man därefter blippar sitt bankkort flera gånger under perioden dras det endast pengar för en biljett från bankkontot.
  • Blippmöjligheten fungerar än så länge endast för enkla fullprisbiljetter för vuxna. SL arbetar just nu med att lägga till rabatterade biljetter för exempelvis seniorer och studenter. I framtiden hoppas SL att man även skall kunna lägga till periodkort i SL-appen.

Vill du veta mer om vad som gäller i detalj hittar du information om det på SL:s hemsida.

Säkert blippande

I samband med att man blippar sin SL-biljett med ett bankkort så ser SL aldrig kortnumret eller de konton som är kopplade till kortet. De använder sig av en ny säkerhetslösning där det riktiga kortnumret krypteras och istället byts ut mot ett slumpmässigt nummer. Det innebär att dina kortuppgifter inte kan läcka ut och att SL inte kan se vem som är kopplad till vilket betalkort.

Kan man blippa SL-biljett med kreditkort?

I den information som SL tillhandahåller så nämns inte kreditkort specifikt i något sammanhäng. Det som däremot framgår är att betalkort som är Visa, Mastercard eller American Express kan användas för att blippa sin SL-biljett. Det går därför anta att kreditkort går lika bra att använda som ett vanligt bankkort för att kunna blippa sin biljett i lokaltrafiken.

Simon Klaesson på Kreditkort.com Simon Klaesson

Simon är innehållsansvarig på Kreditkort.com sedan våren 2018 och hjälper våra besökare med sin kunskap kring ekonomi och kreditkort. Simon innehar en högskoleexamen som webbredaktör.