1. Betala i lokala valutan 

Betala i den lokala valutan för att undvika att betala mer än vad du behöver. Vid kortanvändning utomlands är det vanligt att bli erbjuden att betala i SEK istället för den lokala valutan. Detta kan hända både i butiker men även i bankomater. I dessa fall är det i regel alltid mer förmånligt att välja att betala i den lokala valutan.

Företagen och/eller lokala banker kan nämligen ha en helt annan valutakurs gentemot den som Visa och Mastercard har. Dessa valutakurser tenderar att vara mycket högre. Därmed kan du spara pengar genom att betala i den lokala valutan och undvika att betala påkostade valutaväxlingsavgifter. 

2. Boka resan med kreditkort med reseförsäkring

Väljer du att boka och betala en viss del av din resa med ett kreditkort med reseförsäkring kan du ta del av kompletterande försäkringar som inte ingår i en vanlig hemförsäkring. Dessa reseförsäkringar kan bland annat inkludera självriskavdrag och avbeställningsskydd.

3. Kolla upp rabatter i förväg

Det finns många kreditkort som erbjuder generösa rabatter hos flera av deras samarbetspartners. Genom att ta del av dessa rabatter finns det mycket pengar att spara på resan. Exempelvis kan du välja ett kreditkort som erbjuder rabatt på hotell, hyrbilar och upplevelser. Kolla upp rabatterna i förväg så du inte går miste om en bra deal!

4. Ta med extrakort

Det är alltid fördelaktig att ha med ett extrakort på utlandssemestern. Skulle du bli av med ena kortet behöver du inte begränsas av att inte ha tillgång till pengar. Det är en bra ide att separera korten så inte båda ligger t.ex i plånboken. På så vis undviker du att förlora båda korten ifall du skulle bli av med plånboken. 

5. Lämna inte ifrån dig kortet

Kom ihåg att alltid hålla koll på kortet. Lämna inte ifrån dig kortet när du ska betala notan på exempelvis en restaurang eller i baren. Lämna inte heller kortet liggandes löst på hotellrummet. Om du inte tar med dig kortet, lås in den i hotellrummets säkerhetsskåp.

6. Skriv upp spärrnumret

Skulle du bli av med ditt kreditkort är det viktigt att du spärrar det så fort som möjligt. Därför kan det vara fördelaktigt att ha numret till spärrservice uppskrivet.

7. Spara kvitton & kontrollera fakturan

Om du sparar alla kvitton för alla transaktioner från din resa kan du sedan kontrollera dessa mot din kreditkortsfaktura. På så vis kan du vara säker på att du inte råkat ut för exempelvis skimning eller andra överbelastningar på ditt kreditkort.

Mathilda Svensson på Kreditkort.com Mathilda Svensson

Mathilda är innehållsansvarig på Kreditkort.com sedan våren 2021 och hjälper våra besökare med sin kunskap kring ekonomi och kreditkort. Mathilda innehar en examen inom E-handel och Digital marknadsföring.