Varför välja den lokala valutan?

Om du någonsin har genomfört ett kortköp utomlands eller tagit ut kontanter ut en bankomat utomlands, så har du säkert märkt att du fått upp två olika alternativ när det är dags för betalning:

 • Alternativ 1: Betala i den lokala valutan (t.ex euro) 
 • Alternativ 2: Betala i svenska kronor (SEK) med så kallad DCC (Dynamisk valutaväxling)

Kanske valde du att betala i svenska kronor för att det kändes tryggt, välbekant eller kanske bara lättare. Man kan tro att det också ska bli billigare – men så är inte fallet. Det luriga är att det ofta är företaget själv eller den lokala banken som väljer kronkursen, och på så vis kan de lägga en summa som gynnar dem. Det kan också tillkomma en provision (även kallad ’surcharge’), vilket kommer innebära ytterligare en kostnad för dig som väljer att betala i svenska kronor. 

Valutapåslag, vad är det? 

Valutapåslag eller valutaväxlingsavgift, är en avgift som banken i fråga tar ut när du handlar i utländsk valuta. Så – även om du inte handlar i SEK så kommer det en mindre avgift från din bank. Avgiften ligger vanligtvis på 1-2 procent av den totala köpessumman. 

Denna kostnad sätter bankerna för att kunna erbjuda sin tjänster, men givetivis också för sin egen vinning. Precis som att det ofta tillkommer en uttagsavgift vid kontantuttag eller en årsavgift på sitt kreditkort. 

Kreditkort utan valutapåslag

De goda nyheterna här är dock att det finns kreditkort utan valutapåslag eller valutaväxlingsavgift – så om du går i tankarna på att skaffa ett kreditkort som gynnar dig på utlandsresan, så kan följande kort vara ett gott alternativ. 

Collector Easyliving 

Collector Easyliving från Collector Bank är ett praktexempel på ett resevänligt kreditkort. Easyliving har alltså inga aviavgifter eller valutapåslag vid utlandsköp. Detta gör att du med hjälp av kortet inte behöver fundera över eventuella extra avgifter och kan istället njuta till fullo av semestern. Eftersom du inte betalar något extra när du använder Easyliving på resan, är Collector Easyliving det bästa kreditkortet utomlands.

Collector Easyliving

Collector Easyliving

Läs mer
 • Maxkredit 50 000 kr
 • Årskostnad 0 kr 195 kr
 • Effektiv ränta 17,65 %
 • Räntefria dagar 56 dagar

Fler fördelar på resan

En annan fördel med att välja ett kort utan valutapåslag är att de ofta har andra förmåner såsom täckande reseförsäkringar som kan göra din resa ännu tryggare. Den reseförsäkring som ingår med många kredikort fungerar som en bra komplement till din hemförsäkring. Kreditkort med reseförsäkring erbjuder vanligtvis även avbeställningsskydd vilket ger dig pengar tillbaka ifall du skulle bli sjuk och tvingas avboka din resa. Därtill erbjuds i regel även ersättning vid bland annat:

 • Missat anslutande flyg eller annan transport
 • Olycksfallförsäkring
 • Hyrbilsförsäkring
 • Förlorat eller försenat baggage
 • Självriskskydd
 • Flygplanskonkurs
 • Resestartskydd

I många fall krävs det att kreditkortet använda för att betala hela eller delar av resan, för att reseförsäkringen skall inkluderas kostnadsfritt.

Håkan är en erfaren skribent på Kreditkort.com sedan 2021. Håkan fokuserar på att skriva recensioner av kreditkort, skapa informativa guider och publicera nyheter om krediter och kort. Han bygger sina djupa kunskaper inom privatekonomi på både utbildning och praktisk erfarenhet, och testar ofta de kort han recenserar för att få förstahandsinformation.

Senast uppdaterad May 10, 2023