I början av 2020 genomförde kortjätten Visa sitt absolut största förvärv någonsin när de köpte upp bolaget Plaid för 50 miljarder kronor. Plaid är ett amerikanskt fintechbolag som utvecklade tekniska lösningar för hantering av finansiell data.

Gällande investeringar i Sverige gjorde Visa sin största investering i vårt avlånga land 2017. De gick då in med 175 miljoner kronor i Klarna. I fjol följdes investeringen i Klarna upp med en investering i Minna Technologies. Bolaget från Göteborg har utvecklat en tjänst där konsumenter kan samla och hålla koll på alla sina abonnemang på ett och samma ställe.

Under konferensen “STHLM Fintech Week” lyfter Jeffrey Kim, produktchef för Visa i Norden, fram vikten av att investera i eller köpa företag som ligger i framkant av den tekniska utvecklingen.

“Vi skapar ett nytt sätt att tänka kring transaktioner. Men vi gör det inte själva utan genom uppköp och partnerskap. Vi omfamnar ny teknik genom partnerskap”, säger Jeffrey på scenen.

Enligt en rapport som Visa själva har tagit fram ges 60% av alla konsumentlån i Sverige ut av alternativa kreditgivare. I USA står de alternativa kreditgivarna endast för 38%. Ytterligare hävdar också Visa att 41% av alla tillfrågade vill dela upp köp som är större än 500 euro.

För att hänga med i utvecklingen har Visa sen 2018 exempelvis gett ut ett kort i samarbete med Klarna. Kunden får då själv välja om den vill betala på kredit eller direkt.

Betalkorten är på väg bort

Under STHLM Fintech Week får Jeffrey frågan om när och om betalkorten är på väg att försvinna. Enligt honom kommer det bero på flera olika faktorer på marknaden och hur efterfrågan ser ut. Utvecklingen håller inte heller samma tempo i olika delar av världen.

Han nämner dock att det redan idag går att se en förändring. Bland annat får kunder hos Visa tillgång till deras digitala plattform innan det fysiska kortet ens har levererats.

“Betalkorten kommer att bli mindre relevanta och då gäller det att investera i andra digitala former och tjänster som folk vill använda,” säger Jeffrey Kim, uppe från scenen på STHLM Fintech Week”.

Simon Klaesson på Kreditkort.com Simon Klaesson

Simon är innehållsansvarig på Kreditkort.com sedan våren 2018 och hjälper våra besökare med sin kunskap kring ekonomi och kreditkort. Simon innehar en högskoleexamen som webbredaktör.