Avgifter

De vanligaste avgifterna för kontantuttag utomlands är de som presenteras under följande rubriker.

Uttagsavgift på kreditkortet

De flesta kreditkort har en uttagsavgift oavsett om uttaget sker i Sverige eller utomlands. Det innebär en kostnad på exempelvis 1 - 2% av uttaget belopp men minst 30 – 45 kronor. 

Tips: Ett sätt att undvika denna kostnad är att välja ett kreditkort utan uttagsavgift. Kom däremot ihåg att även dessa kreditkort kan resultera i att avgifter måste betalas, se kommande rubriker. 

Uttagsavgift via bankomaten

I vissa länder tar banken som tillhandahåller bankomaten en avgift vid kontantuttag. Detta kan dessutom variera utifrån var i landet som uttaget genomförs. 

Tips: Googla och kontrollera vad som gäller i det land som förväntas besökas. Detta gäller framförallt vid besök i exempelvis Asien eller Sydamerika. 

Extraavgift på flygplats

På flera flygplatser tas det ut en extra ”flygplatsavgift” vid kontantuttag. Det kan exempelvis vara på motsvarande 20 – 40 kronor. 

Tips: Om det är möjligt att vänta med att genomföra uttaget och istället göra det på resmålet kan denna kostnad undvikas. 

Växlingsavgiften

Vid uttag av annan valuta än SEK sker en automatisk valutaväxling. Det innebär att valutaväxlingspåslaget betalas vilket generellt är en procentsats. Vanlig nivå är 1 – 2 % vilket innebär att ett uttag av motsvarande 100 kronor kommer debitera kontot med 101 – 102 kronor. 

Om uttagsautomaten erbjuder valet mellan debitering i lokal valuta eller kortets valuta bör alltid lokal valuta väljas. Det innebär att kortutgivande bank genomför valutaväxlingen vilket ofta ger en stabilare och bättre växlingskurs. 

Tips: Genom att använda kort som kan hantera flera olika valutor kan uttag ske i lokal valuta varpå denna avgift inte behöver betalas. En funktion som bland annat finns på Wise och Revolut. 

Begränsningar

Kreditkort har, i likhet med andra kort, begränsningar gällande exempelvis uttagsbelopp och var kortet kan användas. Några begränsningar som påverkar möjligheten till kontantuttag är följande:

Blipp fungerar inte utomlands på alla automater

I Sverige är det vanligt att bankomater har NFC-teknik vilket innebär att kortet kan ”blippas” vid kontantuttag. I praktiken kan därmed digitala plånböcker (som Apple Pay och Google Pay) användas via mobilen eller en smartklocka. 

I många länder är däremot denna teknik inte lika utbredd vilket innebär att det fysiska kortet behöver användas vid kontantuttag. Att förlita sig på att Apple Pay ska kunna användas för alla transaktioner utomlands kan alltså innebära att uttag inte kan genomföras. 

Tips: Ha alltid med minst ett fysiskt kreditkort till resmålet. Detta även om de flesta kortbetalningar förväntas ske kontaktlöst. 

Beloppsbegränsning

De flesta kreditkort har en begränsning gällande hur stora belopp som kontantuttag kan ske på. Vanligtvis är det ett belopp per dag samt ett belopp per löpande sju dagar. Dessa begränsningar kan vara olika beroende på om uttag sker i Sverige eller utomlands. 

Kom även ihåg att lokala uttagsautomater kan ha begränsningar som är högre, eller lägre, än kreditkortets begränsning. 

Exempel från 2025: Med Norwegiankortet kan kontantuttag i Sverige ske på 5000 kronor per dygn och 15 000 kronor per vecka. Utomlands är gränsen 10 000 kronor respektive 30 000 kronor. 

Tips: Förväntas större kontantuttag ske på en utlandsresa är det smart att kontrollera dessa nivåer i förväg.

Begränsning för vissa inköp

Även om butikerna accepterar kortbetalning så kan det finnas begränsningar från kortutgivande bank. Det kan i praktiken innebära att kortbetalning inte kan genomföras med specifika kort och att kontantuttag därmed krävs inför betalning. 

Exempel från 2025: En av medarbetarna på Kreditkort.com kunde inte genomföra kortinköp hos Ladbrokes i en av Englands största städer. Efter kontakt med Swedbank gav de inget svar gällande just den butiken men att banken kan ”av säkerhetsskäl eller andra skäl besluta om och tillämpa särskilda begränsningar för kortets användning till exempelvis vad avser land, belopp och miljö”. Ladbrokes bekräftade även att de haft återkommande problem att ta emot betalningar med ”utländska kreditkort”. 

Spärr för användning utomlands

Med ett flertal kreditkort kan en spärr manuellt aktiveras, i app eller bankens hemsida, som innebär att kortköp eller kontantuttag inte kan ske utomlands. 

Tips: Kontrollera att denna spärr inte är aktiv inför avresa. 

Förvänta dig behov av kontanter

Användning av kontanter är fortfarande stort i ett flertal länder. Det gäller inte bara på marknader och på landsbygden utan även delvis i storstäder. Även om de flesta butiker accepterar kortbetalningar så finns det undantag. 

Förvänta dig att vissa betalningar kommer att behöva ske i kontanter. Det finns därmed en fördel att antingen ta ut en mindre summa i förväg alternativt göra det på resmålet. 

Säkerhet i extrakort och kontanter

Ett generellt råd vid utlandsresor är att ha två, eller fler, kort med i packningen. Det är även något som Konsumentverket rekommenderar på deras webbplats Konsumenternas. Går det ena kreditkortet sönder, eller om dess betalningsnätverk ligger nere, kan det andra användas. En ytterligare säkerhet nås genom att en mindre summa kontanter tas med i handbagaget. 

Mathilda är en kunnig och passionerad innehållsansvarig som har varit en del av Kreditkort.com sedan 2021. Hennes stora intresse och kunskap om kreditkort har gjort henne till en ovärderlig medlem av vårt team. Mathilda är inte bara en expert på att spara pengar med hjälp av kreditkort, hon är också en ivrig användare själv.

Publicerad 2025-04-25