Bankkort

Ett bankkort är precis vad det låter som – ett kort som är kopplat till en bank. När du köper något med ditt bankkort så dras också pengarna direkt från kontot. Ett bankkort har också enbart de pengar som finns på ditt konto – du kan alltså inte handla för mer än vad du har. Fördelen är att du på så sätt inte kan leva utanför dina tillgångar, även om det såklart kräver att du har lite koll på ditt konto så att du har råd med dina köp. 

Betalkort

Ett betalkort, till skillnad från bankkort, är inte kopplat till någon bank. Det du spenderar får du en faktura på i slutet av månaden. I första anblick kan man tänka att det låter precis som ett kreditkort, men skillnaden mellan ett kreditkort och ett betalkort är att du på ett kreditkort kan bestämma om du vill dela upp betalningen eller betala hela summan av fakturan. Det alternativet har du inte när du använder dig av ett betalkort. Ett betalkort har ofta heller inga förmåner, såsom kreditkort vanligtvis har. 

Prepaid/förbetalt kort 

Ett förbetalt kort är också precis som det låter, ett kort där du innan sätter in en summa pengar på. Sedan använder du det precis som ett bankkort – skillnaden är att kortet, liksom ett betalkort, inte heller är kopplad till en bank. Förbetalda kort kan också komma att ha en del förmåner, och de har heller ingen kredit – så det du har på kontot är det du kan spendera. 

Mathilda Svensson på Kreditkort.com Mathilda Svensson

Mathilda är innehållsansvarig på Kreditkort.com sedan våren 2021 och hjälper våra besökare med sin kunskap kring ekonomi och kreditkort. Mathilda innehar en examen inom E-handel och Digital marknadsföring.