Nedstängningen meddelar Pontus själv på sin Instagram, där han förklarar vad som hänt och sina känslor kring beskedet. Restaurangen behöver stängas ner för att verksamheten inte fått förlängt hyresavtal med Swedavia – något som nu blir kritiserat av krögarprofilen.

Delade meningar kring upphandlingslagstiftningen 

Swedavia har tagit beslutet att inte förlänga hyreskontraktet för Pontus in the Air på grund av att de anser att verksamheten inte är en hyresgäst på flygplatsen, utan snarare en restaurangverksamhet i form av en tjänst. Detta är något som Frithiof öppet har kritiserat och visar tydligt att han inte håller med om. Han menar också att Swedavia tycks ha riktat fokus på att få in en aktör som ger den procentuellt bästa hyresavkastningen, snarare än att fokusera på andra kriterier som är viktiga. 

Vi kan läsa följande på Pontus instagram:

”Pågående upphandlingar på Arlanda vinns generellt utav den aktör som lämnar den högsta procentuella hyran (alltså inte den högsta hyran i SEK), om du i övrigt uppfyller skallkraven. Inga andra riktiga kvalitetskriterier viktas in i beslutsunderlaget.” 

Hur du som Amex-kortinnehavare påverkas

Eftersom American Express egna lounge har ett samarbete med restaurangen, så betyder det att de med lounge access och Amex-kort inte längre kommer att kunna ta del av maten som tidigare erbjudits från Pontus in the Air. Nämligen har Amex loungen erbjudit en extra god frukost som ”är långt bättre än den du får på flyget”. Du som besökare i loungen har också kunnat beställa vin och annan mat från restaurangen, vilket nu givetvis inte kommer vara möjligt efter stängningen. Vad som Amex-loungen kommer att erbjuda i stället, återstår att se.

Håkan är en erfaren skribent på Kreditkort.com sedan 2021. Håkan fokuserar på att skriva recensioner av kreditkort, skapa informativa guider och publicera nyheter om krediter och kort. Han bygger sina djupa kunskaper inom privatekonomi på både utbildning och praktisk erfarenhet, och testar ofta de kort han recenserar för att få förstahandsinformation.

Senast uppdaterad May 10, 2023
Mathilda Svensson på Kreditkort.com

granskad av Mathilda Svensson