Köpvanor har ändrats till följd av Covid-19

Sedan mars har livet sett väldigt annorlunda ut i Sverige på grund av Covid-19. Allt fler har jobbat hemma och köp i fysiska butiker har gått ned avsevärt. Som konsekvens av detta har istället näthandeln ökat och nu alltså slagit nya rekord under sommaren. Under juli var näthandeln uppe i rekordnivåer, över 45 procent jämfört med föregående år enligt Postnord.

““Inte minst ser vi att en betydligt större del av befolkningen har e-handlat under juli i år och det har såklart att göra med att långt fler spenderat semestern i Sverige. Den effekten var att vänta. Vi ser också att man har e-handlat för mer pengar per person, vilket hör samman med att dagligvarorna växt så kraftigt”, säger Carl-Fredrik Teder, e-handelsanalytiker från Postnord i ett pressmeddelande.

Håll koll på säkerheten vid e-handel med kreditkort

Är man en av de som handlat mer online och med ett kreditkort så gäller det att vara extra försiktig. Att handla på nätet med kort av något slag kommer alltid med vissa risker. Först och främst gäller det att man handlar på betrodda sajter där man vet att det är seriösa företag som ligger bakom. Handlar man på en sida som man inte tidigare har handlat på så kan det vara en god idé att läsa andra personers omdömen och upplevelser med företaget. Det kan också vara bra att läsa på om vad för säkerhetssystem sidan använder sig av för att skydda din kortbetalning.

Det är att föredra att hemsidan man handlar på använder sig av 3D Secure. Detta är en säkerhetsfunktion där användaren utöver sina kortuppgifter även behöver ange ett lösenord för att bekräfta köpet. Tjänsten kallas även Verified by Visa och Mastercard SecureCode. Det är just detta säkerhetssystem som också brukar efterfråga att man signerar sitt köp med BankID här i Sverige för att undvika att någon annan skall kunna handla med ditt kort. Använder sig sajten av denna säkerhetslösning är man ofta skyddad från potentiella bedrägerier.

Även symbolen “Trygg e-handel” förekommer på många av de säkrare sajterna. Denna symbol innebär att butiken innehar ett certifikat som visar på att de följer vissa riktlinjer och krav för tryggare e-handel.

Kortutgivare hjälper till vid potentiella bedrägerier

Kortutgivare är idag väldigt bra på att bistå med hjälp vid ett eventuellt bedrägeri och lösa så att de förlorade pengarna betalas tillbaka. Kortbetalningar är idag rent generellt väldigt säkra och det är sällan som man inte får majoriteten eller alla förlorade pengar tillbaka. Enligt konsumenternas.se så är huvudregeln att du som kortinnehavare inte skall behöva stå för något som helst belopp själv. Det kan dock förekomma vissa situationer där man som konsument kan bli betalningsskyldig. Exempel på detta är om man exempelvis lämnat ut sin säkerhetskod till sin internetbank till någon okänd så som en hemsida eller person.

Se därför till att alltid skydda ditt kort, lösenord och CVC-kod oavsett om det är online eller i fysisk butik.

Simon Klaesson på Kreditkort.com Simon Klaesson

Simon är innehållsansvarig på Kreditkort.com sedan våren 2018 och hjälper våra besökare med sin kunskap kring ekonomi och kreditkort. Simon innehar en högskoleexamen som webbredaktör.