Bunq Pro passar dig som vill kunna betala utomlands utan att avgifter uppstår. Det finns ingen valutaväxlingsavgift och kontantuttag kan ske sex gånger per månad helt gratis.
Bunq är även banken för dig som vill ha tillgång till enkla och flexibla betalningslösningar via ett konto som öppnas på några minuter. Bland annat går det att ha IBAN-konto i flera valutor samt valutakonton i över 20 valutor. Via smidiga funktioner skapas även god överblick på privatekonomin. Detta med bland annat budget, kategorisering och inköpsgränser.
Inget valutapåslag
Fria kontantuttag
Bra app
Ingen bonus
Ingen cashback
Ingen reseförsäkring
Bunq Pro är ett bra alternativ för dig som uppskattar Bunq och vill ha fler funktioner samt lägre avgifter än med de billigare kortnivåerna Card, Savings eller Bank.
Ett kort som ger tillgång till konton i över 20 olika valutor, IBAN-konton, 26 virtuella kort och en mängd finansiella funktioner som gör det enklare att ha koll på privatekonomin.
De funktioner och förmåner som ingår hos Bunq kan delas upp i de kategorier som nämns nedan.
Det är både enkelt och snabbt att skaffa ett debetkort från Bunq. Det digitala kortet blir tillgängligt på några minuter och därefter kan de finansiella tjänsterna som nås i appen användas. Betalningar och överföringar kan exempelvis ske på följande sätt:
Samtliga resefördelar presenteras längre ner i recensionen, vid rubrik ”Reseförmåner”.
I likhet med flera andra debetkort (exempelvis Lunar och Revolut) har Bunq ett flertal funktioner för överblick och planering av privatekonomin. Det går exempelvis att skapa sparkonton, spara i olika valutor, skapa budget, få inköpen automatiskt kategoriserade och månadssammanställningar.
Antalet tjänster kring delade konton är även mycket stort. Önskas primärt dessa funktioner kan däremot även lägre kontonivåer väljas med lägre årsavgift.
Även om det finns vissa skillnader så är det inte inom ”Budget och sparande” som Bunq särskiljer sig mest mot andra debetkort. Dess styrka ses snarare i de mobila betaltjänster som erbjuds.
Alla kort från Bunq har biometrisk identifiering, notiser vid varje köp, 2FA, slumpmässig CVC-kod, geografisk begränsning och statlig insättningsgaranti. Det som finns hos bunq Pro, men inte hos Easy Savings eller Easy Card är iDIN, dvs. möjlighet att dela personlig information säkert till utomstående.
Bunq har ett tydligt miljöfokus som på flera sätt återspeglas i deras tjänster. Företaget ser till att ett träd blir planterat för varje 1000 Euro som spenderas med kortet. Dessutom går det att välja hur banken får investera insatt kapital och det går att se sitt eget CO2-avtryck utifrån kortinköp.
Ju bättre Bunqnivå som väljs desto fler reseförmåner ingår. Med bunq Pro ingår sex förmåner på resan - med gratisvarianten Easy Card ingår det bara två.
Med Travel Assistans nås tips som underlättar vid planering av en utlandsresa. Detta med fokus främst på ekonomi. Bland annat går det att läsa om vilken dricks som förväntas betalas på restaurangen i landet.
Med bunq Pro, samt det ännu bättre kortet Bunq Elite, betalas inget valutaväxlingspåslag. De kan därmed användas för inköp i utländsk valuta utan att någon extrakostnad uppstår.
En annan funktion som enbart finns på Bunq Pro, samt Bunq Elite, är att IBAN-konton kan öppnas i flera länders valutor. Även detta en fördel för de som ofta reser, eller skickar pengar, utomlands. Utöver IBAN-konto kan valutakonton öppnas i över 20 olika valutor.
Med funktionen ”Holiday Mode” kan saldot visas i lokal valuta. En uppskattad funktion under utlandsresan för att se hur mycket pengarna förväntas räcka till.
Med ”One-Time FX Payments” kan internationella överföringar ske på någon sekund.
Det ingår inte någon försäkring med detta kort. Fördelen med Bunq sitter inte i försäkringar och rabatter utan primärt i enkla och smidiga betalningar från ett konto som öppnas på fem minuter.
Bunq erbjuder debetkort på olika nivåer. Eftersom det är debetkort måste alltid pengar sättas in på kontot innan inköp kan ske.
likhet med andra banker kan det även tillkomma avgifter för vissa internationella transaktioner, investeringar och ytterligare tjänster. De avgifter som presenteras ovan är enbart några av de vanligaste.
I likhet med övriga kort från Bunq kan Pro användas med Google Pay och Apple Pay.
Tre nackdelar som finns med Pro är:
En av de funktioner som tillkommer med Bunq Pro, mot de lägre kontonivåerna, är möjligheten att investera i aktier. Detta kan däremot inte ske via ett svenskt ISK vilket innebär att skatten, vid vinst, blir högre. Skattetekniskt är det alltså bättre att använda en svensk aktiemäklare.
Bunq Pro har flera reseförmåner, framförallt när det kommer till att genomföra enkla och billiga (ofta gratis) betalningar och överföringar. Eftersom det inte ingår någon reseförsäkring blir det däremot inte ett komplett resekort. Betalning av resan bör alltså ske med ett annat kort så att reseförsäkring ingår.
Kortet kostar ca 1200 kronor per år vilket kan jämföras mot Easy Bank (ca 480 kronor) samt Easy Savings och Card som är helt utan årsavgift. Det krävs därmed att flera tjänster utnyttjas och/eller att stora inköp sker utomlands för att det ska vara värt att välja det dyrare alternativet i Bunq Pro.
Bunq Pro skiljer sig mot Easy Bank (mindre än hälften så hög månadsavgift) på ett par punkter. Det ingår exempelvis 26 virtuella kort istället för bara 1 och kontantuttag är gratis upp till sex gånger. Det går även att betala från olika konton och öppna IBAN-konton i olika valutor samt ha konton i över 20 valutor. Även inom hantering av privatekonomin finns unika fördelar med Bunq Pro då exempelvis spenderingsnivåer, kategorisering och budget ingår.
Med andra ord är Bunq Pro ett bra kort för dig som uppskattar Bunqs tjänster och vill ha mer än vad som erbjuds på de lägre, och billigare, nivåerna. Men jämför gärna även mot exempelvis Lunar och Revolut då dessa har liknande tjänster med deras kort.