Uppdaterad 18 januari, 2019

Spärra kreditkort – Hur man går tillväga

av Spärra kreditkort I denna guide går vi igenom exakt hur du går tillväga för att spärra ditt kreditkort.
Om man någon gång skulle tappa eller bli av med sitt kreditkort är det viktigt att veta hur man går tillväga för att spärra sitt kort. Skulle man bli av med sitt kreditkort och inte spärrar det är risken stor att någon obehörig använder kortet istället och man blir av med sina pengar. Vi kommer därför i denna guide gå igenom hur man går tillväga för att spärra sitt kreditkort.

Hur man går tillväga

Generellt sett spelar det ingen roll om det kort man har kommer från din bank eller från en kreditkortsutgivare. Sättet man spärrar sitt kort på är nästan identiskt, enda skillnaden är att storbankerna oftast erbjuder fler alternativ för hur man kan spärra sitt kort.

Kreditkort genom bank

Har man ett kreditkort genom en av storbankerna som exempelvis ett  Allkort Mastercard genom Handelsbanken brukar det finnas tre tillvägagångssätt för att spärra sitt kort.

  • Spärra kortet via bankens egna mobilapp, det krävs då att man loggar in och har sedan möjligheten att välja sitt kort och sedan spärra det. Ett nytt kort med samma Pin-kod skickas sedan till din adress inom 1-2 vardagar.
  • Använder man sig inte av bankens egna app kan man spärra sitt kort via internetbanken. Det går då till på samma sätt som när du spärrar kortet genom bankens app.
  • Det går även spärra sitt bank- eller kreditkort via telefon. Man ringer då sin bank och meddelar att man behöver spärra sitt kort. Om man behöver ett nytt kort med en ny PIN-kod så är det telefon som gäller. Det går i regel inte beställa ett kort med ny PIN-kod via mobil- eller internetbanken.

Nästan alla storbanker erbjuder möjligheten att spärra sitt kort genom både app, internetbank och telefon. Vanligtvis sköter dem flesta det genom appen då det kan göras själv på bara någon minut.

Spärra sitt kreditkort genom kreditkortsutgivare

Har man exempelvis ett kreditkort som Bank Norwegian, re:member flex eller Marginalen Traveller är det telefonkontakt som gäller när man vill spärra sitt kort. Nästan alla kreditkortsutgivare sköter spärrningen av deras kort via telefon. Vi har därför samlat en lista med telefonnummer över de största kreditkortsutgivarna för snabb åtkomst.

  • Bank Norwegian – 0770 45 77 66
  • re:member – 0771 24 15 00
  • Marginalen – 0771 717 710
  • Santander – 08 502 580 80
  • Collector Bank – 010 161 00 66

Det finns självklart undantag där kreditkortsutgivaren har en egen app och det går bra att spärra sitt kort därigenom också. Collector Bank är en av dessa utgivare som faktiskt har en egen app och rekommenderar sina kunder att använda denna för att säga upp sitt kreditkort.

Populära kreditkort som kan passa dig

Slutord

Vi hoppas att denna guide klargjort hur man spärrar sitt bank- eller kreditkort på bästa sätt. Det är som sagt en enkel process och handlar bara om att komma i kontakt med sin bank eller kreditkortsutgivare.

Simon är innehållsansvarig på Kreditkort.com sedan våren 2018 och hjälper våra besökare med sin kunskap kring ekonomi och kreditkort. Simon innehar en högskoleexamen som webbredaktör.