Nya kortet gynnar framför allt de som gör tjänsteutlägg

American express har sedan tidigare kort som passar nästan alla, allt från mer grundläggande betalkort till några av de mest exklusiva korten i världen med concierge, loungetillgång och obegränsade kreditköp. Många av deras kort har länge varit populära bland de som regelbundet reser inom jobbet tack vare lojalitetsprogrammen och andra reseförmåner som helt enkelt underlättat och gjort resandet inom jobbet mer bekvämt.

Deras nya kort, SAS Amex Elite Expense, som ännu inte lanserats ser ut att kunna bli det optimala Amex-kortet att ta med på resan. Detta till stor del tack vare att AmexExpense-appen ingår utan extra kostnad och som underlättar hantering av tjänsteutlägg. Denna app är vanligtvis relativt dyr, men genom att erbjuda den utan extra kostnad då kortet tecknas, verkar det som Amex vill säkra en ännu större kundbas bland de som reser i jobbet.

AmexExpense

Appen AmexExpense underlättar hanteringen av tjänsteutlägg, oavsett om detta sker med ett företagskort eller privat kort från Amex. I appen kan man hantera sina kvitton, minskar sina externa kostnader för bokföring av utlägg och mycket mer.

Ett urval av de funktioner som återfinns i appen är:

  • Hantera digitala kvitton
  • Vidarebefordra kvitton från e-post inkorg direkt till AmexExpense
  • Fota kvitton som sedan analyseras i appen
  • Hantera utläggsrapporter för ett eller flera företag
  • Kompletta underlag, AmexExpense är självlärande och hjälper med bland annat moms, belopp och valuta

Appen har vanligtvis en månadsavgift men genom att teckna det nya SAS Amex Elite Expense så ingår alltså appen utan extra kostnad.

Stora reseförmåner

Likt SAS Amex Elite och flera andra av Amex's nuvarande kort kommer även SAS Amex Elite Expense med många reseförmåner. Självfallet är kortet kopplat EuroBonus då kortet ges ut i samarbete med SAS. Alla köp är bonusgrundande och för varje 100 kr som spenderas får man 20 extrapoäng. Dessa poäng kan sedan användas för bonusresor eller växlas in mot varor i SAS poängshop.

Varje år får man också 20 000 statusgrundande poäng som gör att man direkt blir Silver-medlem i EuroBonus. Skulle man redan vara Silver så räknas dessa poäng givetvis mot att nå Guld.

Reseförsäkring

En kompletterande reseförsäkring ingår då resan betalas med SAS Amex Elite Expense, utan självrisk. Exakt vad som ingår i reseförsäkringen är fortfarande något oklart då Amex ännu inte listar detta på sin hemsida.

Skall man dock utgå från SAS Amex Elite så går det anta att bland annat förseningsskydd, bagageförsening och medicinsk assistans kommer omfattas av försäkringen.

Kostnader

SAS Amex Elite Expense kommer vid lansering ha en årskostnad om 6000 kronor. Det är alltså långt ifrån ett billigt kort men som är jämförbart med SAS Amex Elite och andra exklusiva kort som Amex idag erbjuder. Huruvida det finns andra avgifter för exempelvis bankomatuttag eller valutaväxling framgår inte ännu.

Så snart kortet fått skarp lansering så kommer vi att recensera det här på Kreditkort.com och då lyfta alla aspekter av kortet. Förhoppningsvis ser Amex till att fram tills dess ta fram information om eventuellt andra avgifter samt villkor för reseförsäkringen.

Simon Klaesson på Kreditkort.com Simon Klaesson

Simon är innehållsansvarig på Kreditkort.com sedan våren 2018 och hjälper våra besökare med sin kunskap kring ekonomi och kreditkort. Simon innehar en högskoleexamen som webbredaktör.