Kraftigt höjda årsavgifter

Det var inte länge sedan Amex annonserade höjda avgifter för sina kreditkort. I december annonserades en höjning som skulle träda i kraft i mars 2024. Nu är det alltså redan dags igen, men denna gång gäller höjningen de äldre betalkorten. Från och med 4e mars höjs därmed avgifterna för båda typerna av kort. Höjningen träder i kraft direkt för den som tecknar ett nytt kreditkort (betalkorten är på väg att fasas ut ock går ej att nyteckna) För dig som redan är kund märker du höjningen nästa gång du betalar din faktura. 

Har du ett betalkort och vill byta till det nu mer billigare kreditkortet kan du enkelt göra det på Amex hemsida. Du måste dock genomgå en ny kreditprövning. Dina insamlade poäng och eventuell förbetalda årsavgift följer med till det nya kortet.

De nya årsavgifterna är som följer:

  • SAS EuroBonus American Express Premium höjs med 35% till 135 kronor per månad eller 1620 kronor per år 
  • SAS EuroBonus American Express Elite höjs med 25% till 500 kronor per månad eller 6000 kronor per år.
  • SAS EuroBonus American Express Premium kostar numera 225 kronor per månad eller 2700 kronor per år.
  • SAS EuroBonus American Express Elite höjs med 25% till 625 kronor per månad eller 7500 kronor per år.

Övriga kort behåller sina årsavgifter.

Ny design i metall

Samtidigt som prishöjningen träder i kraft passar Amex på att ändra designen på korten. SAS EuroBonus Elite blir ett elegant metallkort medan SAS EuroBonus Premium även fortsättningsvis kommer tillverkas i återvunnen plast, men nu med en ny design. En annan förändring är att texten och kortnumret, som tidigare var ingraverad nu blir tryckt. Detta gör att kortet enklare får plats i plånboken. 

Inga nya förmåner

Den prishöjning som sker verkar än så länge inte motsvaras av ökade förmåner. Kortens övriga villkor och reglerna för bonus förblir också oförändrade.

Sandra har skrivit texter för Kreditkort.com sedan 2022. Hon älskar att skriva och har dessutom en bakgrund inom lån och kreditbedömning. Detta har gett henne insikter i hur det går till bakom kulisserna när kreditkort och lån beviljas, något som hon haft stor nytta av som skribent. Sandra är dessutom själv en person som ofta beskrivs som sparsam (för att inte använda ordet snål) och hon brinner för att hjälpa andra att förbättra sin privatekonomi. 

Publicerad Mar 19, 2024