Endast flygningar inom EU

Den nya affärsplanen som Norwegian tagit fram ska ge bolaget en ny start. Den nya strategin innebär att de i framtiden endast kommer göra flygningar inom Europa, några långdistansflygningar kommer alltså inte längre ske när den nya strategin väl är på plats. Jacob Schram som är VD på Norwegian säger att inrikesresor i Norge, Norden och resten av Europa "alltid varit själva ryggraden i Norwegians linjenät". Detta skall ligga till grund för hur bolaget ser ut i framtiden där de vill vara störst och bäst för flygningar inom EU.

För att kunna få liv i bolaget igen samt implementera den nya strategin så vill Norwegian ta in fyra till fem miljarder norska kronor enligt ett pressmeddelande.

Kapitalet kommer från en kombination av nyemission till befintliga aktieägare samt en riktad nyemission till nya aktieägare. Norwegian säger själva att det finns ett intresse för deltagande i den riktade nyemissionen.

Mer än 70 flyg i drift till 2022

Norwegians mål under den nya strategin är att ha cirka 50 flygplan i drift redan i år och runt 70 flygplan under 2022.

"Det här är en gedigen affärsplan som ger Norwegian en ny start. Genom att fokusera på kortdistanslinjenätet är målet att attrahera investerare, ha ett bra erbjudande till våra kunder och framför allt bidra till att trygga arbetsplatser, en sund konkurrens och bidra positivt till resebranschen i Norge, Norden och i Europa", säger Jacob Schram.

Den nya strategin påverkar kortinnehavare

Norwegians nya strategi kommer indirekt även påverka de kunder som idag äger och använder ett Bank Norwegian kreditkort. Eftersom hela kreditkortet bygger på intjänandet av bonus som sedan spenderas på flygresor så kommer utbudet av flygresor som poängen kan växlas in mot bli mycket mindre. Om detta innebär högre bonus eller andra nya förmåner för att väga upp det minskade utbudet av destinationer är endast något vi kan spekulera om. Bank Norwegian har inte kommenterat den nya strategin och det går tänka sig att inget med kortet kommer att förändras.

För dig som dock äger ett kreditkort från Norwegian och som ofta reser utanför Europa så är detta en stor förändring och kommer påverkad dig negativt. Vill man fortsätta kunna spendera bonuspoäng på flygbiljetter som tar en utomlands kommer man alltså behöva ett ytterligare resekort. Huruvida detta påverkar Bank Norwegians popularitet eller ej återstår att se men att behöva två separata resekort beroende på var man skall flyga är inte något som kommer locka alla. Så fort vi vet mer om hur utbudet av flygdestinationer kommer att påverkas och hur det drabbar innehavare av Bank Norwegian-kortet så kommer vi skriva mer om detta här på Kreditkort.com.

Simon Klaesson på Kreditkort.com Simon Klaesson

Simon är innehållsansvarig på Kreditkort.com sedan våren 2018 och hjälper våra besökare med sin kunskap kring ekonomi och kreditkort. Simon innehar en högskoleexamen som webbredaktör.