Bäst i Test kontokrediter 2024

 • Ferratum

  Kontokredit
  • Maxkredit 50 000 kr
  • Årskostnad 0 kr
  • Effektiv ränta 48,32 %
  • Utan UC
  • Accepterar anmärkning
  • Kreditupplysning Creditsafe
  • Utan UC
  • Godkänner betalningsanmärkning
  • Utbetalning samma dag
  Ett lån om 10 000 kr i 12 månader, totalt belopp att återbetala 12 171 kr (snitt 1014 kr per månad). Effektiv årsränta: 48,32%. Kontokredit med variabel nominell årsränta på 40,08%. Övriga avgifter: Uppläggningsavgift 0 kr. Uttagsavgift 0 kr.
 • Saldo

  Kontokredit
  • Maxkredit 5 000 kr
  • Årskostnad 0 kr
  • Effektiv ränta 26,50 - 74,40 %
  • Utan UC
  • Accepterar anmärkning
  • Kreditupplysning Bisnode
  • Utan UC
  • Direktutbetalning till Swedbank, SEB, Nordea och Danske bank
  • Låna upp till 20 000 kr
  Vid utnyttjad kredit på 5 000 kr med nominell bunden ränta 19,5% i 12 månader, blir totalt belopp att återbetala 6031,56 kr (502,63 kr per månad) och motsvarar en effektiv årsränta: 42,8%.
Varför bör du lita på oss?

Sedan 2017 har kreditkort.com varit engagerade i att vägleda besökare till att göra informerade val när det gäller kreditkort. Vårt team av experter inom finans och resor arbetar hårt för att ge dig den vägledning du behöver för att göra de smartaste besluten. 

Våra experter, med lång erfarenhet, testar korten själva. Vi siktar på att ge dig tydliga och ärliga jämförelser av alla svenska kreditkort. Hos kreditkort.com är vårt mål att tillhandahålla all nödvändig information för att du ska kunna göra kloka val som passar just din ekonomi. 

Så får du tillgång till din kontokredit

När du ansöker om en kontokredit får du ett belopp beviljat som kallas för kreditutrymme. Det kan till exempel vara på 50 000 kronor. Dessa pengar betalas dock inte ut till ditt konto förrän du begär ett uttag. Eftersom själva kreditbedömningen redan är gjord går det snabbare att göra ett uttag än att ansöka om ett vanligt lån. Du behöver inte heller ta ut hela kreditutrymmet samtidigt utan kan välja att ta ut exempelvis 10 000 kronor. 

Så fort pengarna kommer till ditt konto börjar det räknas ränta som du måste betala. Oftast finns också ett minimibelopp som du måste betala varje månad för att minska din utestående skuld.

Debetkort med kontokredit

Ett debetkort eller betalkort skiljer sig ifrån ett kreditkort eftersom du först måste föra över pengar till kortkontot innan du kan börja använda det. Idag finns dock debetkort på marknaden som erbjuder möjligheten att ansöka om en kontokredit. Detta gör att det blir mer likt ett kreditkort då du kan spendera mer pengar än du satt in på kortet. 

Precis som när du ansöker om kreditkort görs en kreditprövning när du kopplar en kontokredit till ditt debetkort. Har du låg kreditvärdighet och av den anledningen valt ett debet istället för kreditkort är det därför inte säkert att du kan koppla en kontokredit till det. Likt kreditkortet måste du också betala ränta så fort du utnyttjar en del av din beviljade kredit.

Checkkredit

Checkkrediten är en speciell typ av kontokredit som erbjuds av bankerna. Den fungerar som en automatisk kontokredit kopplat till ditt lönekonto. Om du har en checkkredit och försöker göra ett kortköp eller en betalning som är större än det belopp som finns på kontot nekas inte köpet. Istället dras det återstående beloppet från checkkrediten. 

Med en checkkredit kan du alltså ha ett negativt saldo på bankkontot så länge detta inte överstiger ditt beviljade kreditutrymme. När du sedan får in pengar på kontot återbetalas skulden automatiskt och i slutet av månaden dras även en ränta för de dagar du utnyttjade krediten.

Så skaffar du en kontokredit

Processen för att ansöka om en kontokredit är mycket lik den för att ansöka om lån och sker hos de allra flesta företag helt digitalt. Exakt hur alla steg i processen ser ut kan variera men i princip går det till så här:

1

Välj det belopp du vill ansöka om, fyll i personnummer och kontaktuppgifter och klicka på ansök.

2

Signera din ansökan med bankID.

3

En kreditupplysning tas med UC eller något annat företag och en kreditprövning där din förmåga att betala tillbaka bedöms görs i realtid.

4

Hos de flesta företag får du ett preliminärt besked direkt med information om beviljat utrymme (som kan vara lägre än det du ansökt om) samt ränta.

5

Ibland kan det hända att du behöver komplettera din ansökan med till exempel ett kontoutdrag eller lönebesked. Det kan också hända att du blir kontaktad av kundservice.

6

Ett definitivt besked skickas till dig (oftast samma dag) där det tydligt framgår vad som är ditt kreditutrymme, din ränta samt minsta månadsbetalning vid uttag.

7

Du har nu när en kontokredit som du när som helst kan begära ett uttag ifrån.

För- och nackdelar med kontokredit

Fördelar:

 • Bra med en buffert som du kan utnyttja i nödsituationer
 • Flexibelt – du väljer själv hur mycket du vill ha utbetalt och kan även påverka återbetalningstakten
 • Oftast gratis så länge du inte gör uttag
 • Större möjligheter att bli beviljad för dig som har lägre kreditvärdighet jämfört med kreditkort
 • Du måste aktivt göra ett uttag vilket kan stoppa dig från att göra impulsköp du inte behöver

Nackdelar:

 • Innebär ibland extra kostnader som uttagsavgift och årsavgift
 • Att du måste göra ett uttag medför att det tar längre tid att få pengarna jämfört med ett kreditkort
 • Högre ränta jämfört med många vanliga lån
 • Möjligheten att göra ett uttag kan leda till överkonsumtion för dig med dålig koll på din ekonomi

Vad är bäst, kontokredit eller kreditkort?

Både kreditkortet och kontokrediten innebär en extra buffert som kan hjälpa dig ur situationer med oförutsedda, stora utgifter. Men vilket är egentligen bäst?

Kreditkortet är på många sätt smidigast. Du kan enkelt använda kortet för betalningar och så länge du inte överstiger din kreditgräns behöver du inte tänka så mycket på beloppet förrän du får fakturan i slutet av månaden. Samtidigt innebär detta en fara – är du impulsiv och har dålig koll på din ekonomi kan det vara bra att behöva gå igenom ett extra steg för att du ska hinna tänka efter om du verkligen behöver och har råd med det du vill köpa.

En fördel med kontokrediten är att det vanligtvis är lite enklare att få den beviljad om du har låg kreditvärdighet. Å andra sidan kan det göra att räntan blir högre. Förutom möjligheten att ha en buffert finns det också många andra fördelar med att ha ett kreditkort. Exempelvis har några av de bästa kreditkorten 2024 bra bonus, höga rabatter och många andra förmåner. Dock har det på senare tid kommit allt fler debetkort med liknande förmåner vilket gör att ett debetkort med kontokredit blivit ett fullgott alternativ till kreditkortet.

Välj den bästa kontokrediten

Den enklaste vägen till att hitta den bästa kontokrediten är att jämföra olika alternativ online. Dessa saker bör du ha koll på när du jämför:

 • Ränta: En bra kontokredit är en billig kontokredit och räntan är därför det första du bör kolla på.
 • Avgifter: En del långivare har en eller flera avgifter knutna till kontokrediten. Till exempel kan det finnas en uppläggningsavgift första gången du gör ett uttag, en årsavgift (vanligt när det gäller checkkrediter) eller en uttagsavgift för varje uttag. För att ta hänsyn till alla dessa bör du kolla på den effektiva räntan som är årsräntan i procent inklusive alla avgifter förhållande till lånat belopp.
 • Tid för att göra ett uttag: Att det går snabbt att göra ett uttag och få pengarna på kontot är viktigt, annars kan du ju lika gärna ansöka om ett vanligt lån. Många långivare erbjuder direkt utbetalning om du begär uttaget en vardag.
 • Maxbelopp: Hur stort kreditutrymme du kan få skiljer sig mellan olika långivare. Även om din personliga kreditvärdighet är det som avgör i slutändan är det dumt att välja en långivare som inte erbjuder det belopp du tror att du behöver.
 • Med eller utan UC: Det är möjligt att få en kontokredit utan UC då det finns långivare som använder andra företag än UC när de behandlar din ansökan. Dessa är bra alternativ om du till exempel planerar att söka ett banklån och är mån om din kreditvärdighet. Dock har dessa bolag oftast lite högre räntor.

Frågor och svar om kontokrediter utan kort

Är en kontokredit samma sak som ett kreditkort?
Finns det gratis kontokrediter?
Vad är bäst, kreditkort eller kontokredit?
Kan jag få en kontokredit om jag har betalningsanmärkningar?

Sandra har skrivit texter för Kreditkort.com sedan 2022. Hon älskar att skriva och har dessutom en bakgrund inom lån och kreditbedömning. Detta har gett henne insikter i hur det går till bakom kulisserna när kreditkort och lån beviljas, något som hon haft stor nytta av som skribent. Sandra är dessutom själv en person som ofta beskrivs som sparsam (för att inte använda ordet snål) och hon brinner för att hjälpa andra att förbättra sin privatekonomi. 

Senast uppdaterad Jul 12, 2023