Egenskaper

Passar dig som...

Bunq EasyBank är främst ett betalkort som gynnar dig på resan. Eftersom kortet har en relativt hög årsavgift ska du helst vara utomlands majoriteten av året för att kortet ska gynna dig.

Varför vi tycker om kortet

  • Årsavgift

Varför vi tycker att kortet kunde vara bättre

Krav

  • Ingen angiven åldersgräns
  • Inga betalningsanmärkningar

Fakta

Korttyp Debetkort
Betalnätverk Mastercard
Årsavgift 360 kr
Åldersgräns 0
Ränta 0,00 %
Effektiv ränta 0,00 %
Räntefria dagar 0 dagar
Maxkredit 0 kr
Minsta belopp att betala 0,00 % (min 0 kr)
Aviavgift 0 kr
Valutapåslag 0 %
Uttagsavgift 10 kr

Recension av Bunq EasyBank

Bunq är en helt digital bank som erbjuder ett bankkonto med sparränta, möjligheten att göra snabba överföringar och betalningar både lokalt och internationellt samt ett betalkort. Företagets målgrupp är människor med en global livsstil och hela världen som arbetsplats. Tillhör du denna grupp kan Bunq göra ditt liv betydligt enklare då du till exempel snabbt kan öppna ett lokalt bankkonto på ett par minuter. Du kan också ta emot eller skicka pengar i andra valutor billigt via samarbetspartnern Wise. För andra har Bunq EasyBank inte så många fördelar att det kan väga upp en årskostnad på cirka 400 kronor. 

Skaffa ett konto på fem minuter

En av fördelarna med Bunq är att det är en väldigt snabb och smidig process för att öppna ett konto jämfört med andra banker. Du laddar bara ner appen, registrerar dig och verifierar ditt telefonnummer med ett SMS. När registreringen är klar får du direkt tillgång till ett virtuellt kort. Ditt fysiska kort skickas hem till dig inom tio dagar.

Hur funkar Bunq Easybank?

Bunq EasyBank är ett så kallat betalkort, det vill säga ett kreditkort utan kredit. I praktiken innebär det att när du använder kortet så reserveras ett belopp precis som hos ett kreditkort. Beloppet dras därefter direkt från ditt konto där du sedan tidigare satt in pengar. Finns inga pengar går inte köpet igenom. Detta innebär att du inte löper någon risk för att hamna i skuld, överkonsumera eller råka glömma en faktura. Samtidigt kan du använda kortet för transaktioner som normalt kräver ett kreditkort, som när du reserverar hotell eller hyr en bil.

Med Bunq EasyBank kan du välja mellan ett IBAN (internationellt kontonummer) från Nederländerna, Tyskland, Frankrike, Spanien eller Irland. Vill du ha möjlighet att ha ett nummer från Sverige eller något annat Europeiskt land måste du uppgradera till Bunq Easy Money. Det behövs dock inget svenskt IBAN-nummer för att kunna använda ditt konto hos Bunq. Du kan enkelt sätta in pengar på ditt konto samt göra överföringar och inbetalningar med så kallade SEPA-betalningar; kostnadsfria betalningar i Euro emellan EU-länder. Bunq har ett banktillstånd från Nederländerna och omfattas av insättningsgarantin där.

Vad kostar det?

Det är inte helt enkelt att förstå totalkostnaden för att använda Bunq EasyBank. Förutom en månadskostnad på 2,99 Euro per år (cirka 400 kronor om året) tillkommer avgifter vid vissa typer av insättningar och uttag/överföringar för kortet. Bland annat kostar det pengar att göra kortköp i annan valuta en Euro. För dig som vill kunna skicka pengar smidigt mellan olika länder kan Bunq ändå bli billigare än andra banker. Har du däremot främst tänkt använda kortet och kontot för att betala saker i Sverige finns många kostnadsfria alternativ till Bunq.

Fördelar

  • Snabb och smidig process för att få kortet
  • Sparränta på insatta pengar, för närvarande på 1,31 procent
  • Fungerar som ett kreditkort när du till exempel bokar hotell eller hyrbilar men är samtidigt ett debetkort utan risk för räntor och påminnelseavgifter
  • För över pengar mellan valutor och länder till midmarket-rate via Wise
  • Smart funktion för att hålla koll på gemensamma kostnader

Nackdelar

  • Årsavgift på 400 kronor
  • Många andra kostnader som är svårt att hålla reda på, till exempel för kortköp, bankomatuttag och om du sätter in mer än € 500 med ett annat kort

Sammanfattning

Bunq är ett kort med flera smarta funktioner, speciellt för dig som reser mycket och eller ofta handlar från eller skickar pengar till utlandet. För dig som mest behöver ett kort att använda i Sverige kan vi dock inte rekommendera Bunq. Förutom årsavgiften på runt 400 kronor tillkommer många olika avgifter, exakt vilka är också svårt att överblicka. 

Visserligen gillar vi att Bunqs kort både fungerar som ett kredit- och ett betalkort. Detta kan dock inte väga upp för det faktum att det finns flera debetkort på den svenska marknaden som både har lägre kostnader och högre sparränta jämfört med Bunq; till exempel korten från Lunar eller Rocker.

Vad tycker våra användare om kortet?

0,0 i snittbetyg
Vad tycker du om Bunq EasyBank?