Då kan kortreklamation ske med kreditkort

  • Varor som betalats med kreditkortet har inte kommit
  • Kortköp har skett som du inte genomfört
  • Ett köp har debiterats två gånger
  • Kontantuttag har skett men korrekt summa har inte betalats ut
  • Ditt flyg har blivit inställt men flygbolaget ger ingen ersättning
  • Flygbolaget går i konkurs och resan kan inte genomföras

Hur du ska agera beror på om bedrägeriet har skett i samband med ett kortköp eller om kort/kortuppgifter blivit stulna och använts av obehöriga. 

Bedrägeri vid kortköp

Har du betalat för en produkt som sedan inte har levererats? Det kan handla om ett bedrägeri men behöver självklart inte vara detta. 

1

Kontakta företaget

Börja med att kontakta det företag du köpt varan från. Det kan hända att varan kommit bort i posthanteringen och att de skickar en ny. Det bästa är att skicka mail då det kan användas som bevis om en tvist skulle uppstå. Om du ringer bör du notera när du ringde, vem du pratade med och vad de sa.

Känner du dig osäker bör även kortet tillfälligt spärras. Detta för att inte kortuppgifter, som lämnats vid köpet, ska kunna användas för bedrägliga transaktioner. 

2

Spar dokumentation

Spar all dokumentation kring köpet. Det kan exempelvis vara kvitton, orderbekräftelser och transaktionsbevis men även mailkonversationer.  

3

Kontakta banken

Om du inte kommer i kontakt med företaget, eller om de nekar ersättning, är nästa steg att kontakta banken och anmäla en bedräglig transaktion. De flesta kortföretag kräver däremot att du väntar på att varan ska komma, i 30 dagar, innan transaktionen kan anmälas. Anmälan sker enligt punktlistan nedan. 

Bedrägeri om kort, eller kortuppgifter, är stulna

Om du upptäcker en så kallad ”bedräglig transaktion” ska du göra följande:

1

Spärra kortet

Börja med att spärra kortet så att inte fler bedrägliga transaktioner ska uppstå. Kreditkort kan antingen spärras via dess app, inloggad på hemsidan eller genom att kundtjänst kontaktas. Alla kort har spärrtjänst som är öppet dygnet runt. 

Om du väntar med att spärra kortet kan du bli betalningsskyldig för de ytterligare bedrägliga transaktioner som uppstår. 

Du har inte särskilt gott om tid på dig att kontakta banken när du upptäcker att du saknar ditt kort. Du ska i princip kontakta banken omedelbart.

2

Reklamera till banken

Det finns inte några formkrav gällande hur reklamationen ska se ut. Men en stark rekommendation är att blanketter, som kan nås via kortutgivarens hemsida, används. Det kan även vara olika blanketter beroende på vad som skett. Hos Entercard finns exempelvis blanketter för:

  • Borttappat eller stulet kort
  • Felaktig transaktion men du har kvar kortet
  • Felaktigt belopp har debiterats
  • Felaktigt belopp har betalats ut av bankomat

Hos flera kortutgivare kan anmälan ske digitalt via inloggning med BankID. Om så sker bör kopia på all information som sänds in sparas digitalt. 

3

Bifoga dokument

Utöver blanketten ska all väsentlig dokumentation bifogas. Det kan exempelvis vara mail, kvitton, polisanmälan och skärmdumpar. Var så noga du kan för att på detta sätt underlätta för banken vid hantering av ärendet. 

4

Spar original eller kopia

Skicka därefter in underskrivet dokument tillsammans med ”bevismaterial”. Kom ihåg att först scanna av dessa så du har kopior på vad som skickats iväg. Om kortutgivaren accepterar att kopiorna skickas in kan originalet behållas. 

Agera omgående

En reklamation ska ske så fort som möjligt efter att den bedrägliga transaktionen upptäckts. Generellt gäller att det bör ha skett inom två månader efter att transaktionen upptäcktes. Men det är betydligt bättre om reklamation sker omgående. 

Enligt lag har banken inte skyldighet att ersätta kostnaden om reklamation sker senare än 13 månader efter att transaktionen genomfördes.

5

Banken kontrollerar

Nu kommer banken att gå igenom ansökan och kontrollera att det verkligen handlar om en bedräglig transaktion. Det kan exempelvis varit ett tekniskt fel som legat bekom den oväntade transaktionen. 

Bevisbörda

Du som kortägaren har ansvar för att bevisa att transaktionen till stor sannolikhet är utförd av någon annan än dig själv. Har du exempelvis kvar kortet är det inte sannolikt att en bedragare har kunnat tagit det, tagit ut pengar i automat, och sedan lagt tillbaka det. Har det däremot skett ett bedrägeri med kortuppgifterna kan dessa ha stulits vid ett tidigare tillfälle. 

Det är inte alltid lätt att bevisa detta och det viktigaste är att kortägaren gör sitt yttersta för att förklara varför transaktionen inte kan ha utförts av personen. 

Banken har däremot bevisbördan vilket innebär att de måste bevisa att transaktionen troligtvis inte är en bedräglig transaktion för att ersättning inte ska ges. I annat fall ska de ersätta beloppet. 

6

Banken betalar beloppet

Den bedrägliga transaktionen, på kreditkortsfakturan, ska strykas varpå resterande belopp betalas som vanligt. Detta sker även om banken inte hunnit behandla reklamationen. Skulle banken därefter komma fram till att de inte ska ersätta beloppet blir kortägaren ersättningsskyldig. 

Inför att kreditkortsfakturan ska betalas kan det vara bra att ta kontakt med kortutgivaren för att vara säker på vilket belopp som ska betalas på månadsfakturan.  

Polisanmäl

Om du anser dig blivit utsatt för ett brott ska även en polisanmälan upprättas. Det kan tyckas onödigt om det handlar om en mindre summa och att banken kommer ersätta denna summa. Men genom att anmäla kan polisen få en bredare bild av det bedrägeri som skett. Ofta genomför bedragaren samma bedrägeri mot flera olika personer. 

Är du osäker på om polisanmälan ska ske eller inte bör du kontakta din kortutgivare, dvs. det företag som anmälan skett till gällande en bedräglig transaktion. I vissa fall behöver polisanmälan genomföras först varpå kopia på den bifogas i reklamationen. 

Då är du själv betalningsansvarig

Grundregeln är att banken inte kan kräva betalning för de bedrägliga kortköp som skett med ditt kreditkort. Men det finns undantag då du kan anses vara betalningsansvarig. Det gäller om du agerat oaktsamt vilket exempelvis är följande:

  • Obevakat – Kortet får inte lämnas obevakat så att någon kan ta det utan att du märker det. Att exempelvis lämna kortet i ett hotellrum klassas som att kortet är obevakat. Detta utifrån att flera andra (hotellpersonal) har tillgång till rummet. Förvaring i safetybox är däremot godkänt. Detta enligt flera mål som tagits upp Allmänna Reklamationsnämnden. 
  • Koder – Koden får inte vara tillgänglig för obehöriga. Att exempelvis förvara kod och kort på samma ställe klassas som oaktsamt och innebär att banken inte kommer att ge ersättning. 

Om du och banken tycker olika

Om du anser att det skett en bedräglig transaktion men banken inte håller med om detta kan du göra följande:

1

Kontakta bankens klagomålsavdelning

Alla banker och kortutgivare ska ha en klagomålsavdelning. De ska hantera klagomål och granska att de beslut som tagits har skett på goda grunder. Första steget är alltså att skriva ett klagomål till denna avdelning. 

2

Anmälan till ARN

Om bankens klagomålsavdelning anser att banken har rätt är nästa steg att skicka in en anmälan till Allmänna reklamationsnämnden (ARN). De gör en oberoende granskning av ärendet utifrån information från dig som kortinnehavare och banken. 

Till denna anmälan ska samtliga bevis bifogas vilka alltså visar att en bedräglig transaktion har skett.  Anger du att du varit utomlands kan exempelvis flygbiljetter bifogas. Har du varit sjuk, och detta påverkar ärendet, kan sjukanmälan bifogas m.m. 

ARN kommer att ge en rekommendation hur tvisten bör lösas. De flesta företag väljer att följa denna rekommendation men det är inte juridiskt bindande. 

3

Domstol

Sista steget är att lyfta tvisten till svensk domstol. Att göra detta innebär däremot en stor risk. Skulle domstolen fastslå att banken haft rätt kommer du bli tvungen att betala bägge parters domstolskostnader. De allra flesta tvister blir lösta efter en anmälan till ARN. Detta då både bankerna och kunderna brukar följa ARN´s råd. 

Vanliga frågor om Reklamation av kortköp vid bedrägeri

Är det oaktsamt att lämna sitt kreditkort i jackan, i ett skåp, på jobbet?
Varför hänvisar flera kreditkort till Entercards kundservice?
Behöver jag betala kreditkortsskulden till ärendet är löst?

Lozan är en kunnig och engagerad skribent som har varit en del av Kreditkort.com sedan början av 2023. Hennes stora intresse och kunskap om kreditkort och finansiella tjänster har gjort henne till en viktig medlem inom vårt team.

Senast uppdaterad Jul 12, 2023