Genom att betala dina räkningar med kreditkortet kan du få ett välbehövligt andrum då du i praktiken skjuter upp förfallodatumet med kortets räntefria dagar. Allt fler kreditkort erbjuder nu denna populära funktion. Att betala räkningar med kortet är dock inte gratis. Ofta läggs en avgift på eller så börjar kortet ränta ticka redan från dagen du betalar. En annan nackdel är att fakturabetalningar normalt sett inte är bonusgrundande för kort med bonus eller cashback.

Detta är något som Billo; en ny lösning för att betala räkningar med kreditkort, tänker ändra på. På deras plattform kan du betala räkningar med kreditkort för en låg avgift och med möjlighet till bonus.

Billo en konkurrent till Kivra

Billo är en plattform som erbjuder en  statligt godkänd digital brevlåda, precis som den populära tjänsten Kivra. Nu lanserar Billo en ny funktion som innebär att de ligger ett steg före konkurrenten – nu kan du nämligen inte bara få dina räkningar i Billo, du kan också betala dem med hjälp av plattformen. Billos VD Johan Eklöf säger i företagets pressmeddelande att syftet med tjänsten är att göra det enklare för kunderna, som genom att betala sina fakturor med kreditkortet kan få lite extra andrum.

Få cashback eller bonus när du betalar räkningar

När du betalar dina räkningar via Billo i stället med kreditkortets egen lösning för fakturabetalning blir betalningen som ett vanligt köp. Detta innebär att du får cashback eller bonus förutsatt att du har ett kort som berättigar till detta. Beroende på ditt korts nivå på bonus eller cashback betyder det att det blir ännu billigare att använda Billo. Om du till exempel har en bonus på 0,5% och signar upp på Billos öppningserbjudande som är på 1,49% av fakturabeloppet betyder det att du i praktiken endast betalar 0,99% av fakturans värde i avgift. Detta är betydligt billigare än om du betalar fakturan genom din kortapp eller med konkurrenter som Betalo.

Tänk på att du ökar risken för överskuldsättning

Att betala räkningar med kreditkortet har dock flera nackdelar. Dels räknas fakturabetalningen av från ditt kreditutrymme. Har du till exempel en maxkredit på 30 000 kronor och betalar en räkning på 15 000 finns det således endast 15 000 kvar till dina övriga utgifter. Och att ständigt ligga nära maxlimiten på kortet kan dessutom sänka din kreditvärdighet. 

Den stora faran med att betala fakturor med kreditkort är dock att det innebär en stor risk för överskuldsättning och för extra kostnader. Om du betalar räkningarna med kortet är det lätt att glömma dem och konsumera för mycket under resten av månaden. Och kan du inte betala din kreditkortsräkning när månaden är slut är räntan hög – vanligtvis mellan 15 och 25%. Att betala räkningar med kreditkortet kan således bli en betydligt dyrare historia än de 0,99% du betalar till Billo.

Mathilda är en kunnig och passionerad innehållsansvarig som har varit en del av Kreditkort.com sedan 2021. Hennes stora intresse och kunskap om kreditkort har gjort henne till en ovärderlig medlem av vårt team. Mathilda är inte bara en expert på att spara pengar med hjälp av kreditkort, hon är också en ivrig användare själv.

Publicerad May 24, 2024