Metallkort fortfarande ovanligt

Betal- och kreditkort i metall är något som blir allt vanligare. De lite mer exklusiva kreditkorten, kallade premiumkort har ofta namn baserade på värdefulla metaller. För att särskilja sig ytterligare från mängden har allt fler utgivare av dessa kort valt att även erbjuda sina kort helt i metall.

Kreditkort i metall är fortfarande ett relativt nytt fenomen här i Sverige. Det är i regel endast de mer exklusiva korten som går att få i ett annat material än plast. American Express tillkännagav i dagarna att deras Platinum kort nu går att få i metall, både för nya och nuvarande kortinnehavare.

Platinum kortet i metall tillgängligt för alla i Sverige

Även om Platinum kortet i metall är tillgängligt för alla så innebär det inte att det är ett kort i mängden. Det är fortfarande ett dyrt kort att äga och riktar sig främst till dem som spenderar mycket av sin kredit varje månad för att få ut maximalt av kortet.

Kortet har i dagsläget en årsavgift på hela 6 000 kronor i månaden men alla med en taxerad årsavgift har möjlighet att få kortet. Det är dock fortfarande inte alla som kan utnyttja ett Platinum fullt ut. Det krävs att man använder kortet flitigt och både reser, sover på hotell och går på diverse event regelbundet för att det ens ska vara värt att äga ett premium kort av denna rang.

Amex står bakom ett av världens mest exklusiva kreditkort

Ett av de utan tvekan mest exklusiva och omtalade kreditkorten i världen är American Express Centurion även kallat för “Black card”. Kortet började som en myt under 90-talet då det talades om ett “Black Card” från American express. Kortet var just en myt men Amex valde att kapitalisera på myten och skapade Centurion kortet. Det var först i plast men byttes sedan ut 2006 mot dem nya korten som är gjorda i rent titan.

Omöjligt att ansöka om ett Amex Centurion

Centurion kortet är så exklusivt att det inte ens går att ansöka om ett. Man behöver istället få en personlig inbjudan (!) för att kunna få lägga händerna på detta mytomspunna kreditkort. Kraven som man måste uppfylla för att få en inbjudan är inte heller offentlig gjorda av American Express. De krav som cirkulerar online är baserade på vad faktiska ägare av kortet själva säger krävs.

Kraven nedan är baserade på information från Amerikanska kortägare, det är dock möjligt att få en inbjudan till ett Centurion kort även i Sverige.

  • Ägare av ett Platinum kort under en längre period
  • Spenderat minst 250 000 dollar om året på sitt Platinum kort
  • En årsinkomst på cirka 1,3 miljoner dollar
  • Som person ha ett nettovärde på cirka 16 miljoner dollar

Som det går att se så är dessa krav väldigt extrema. Detta kort är gjort för de som har möjligheten att spendera summor och det är inte ovanligt att kändisar och väldigt framgångsrika affärsmän bär på detta omtalade kreditkort.

Extrema förmåner

Fördelarna är som väntat även dem extrema. Bland annat får man dedikerade reseagenter, speciell concierge mottagning på hotell och fria uppgraderingar av sina flygbiljetter till första klass. Det ingår exklusiv tillgång till lounger på utvalda flygplatser och medlemskap i flera exklusiva shopping program.

Även hotellvistelser uppgraderas med unika förmåner på välkända hotell som Ritz-Carlton och Amanresorts med en extra bonus av en helt gratis hotell natt när man betalar för minst en natt med Centurion kortet.

Precis som kortet så skriker förmånerna lyx och exklusivitet. Centurion är ett kort som få hört talats om och som ännu färre får chansen till att äga. För många kortentusiaster är detta den ouppnåeliga drömmen.

Simon Klaesson på Kreditkort.com Simon Klaesson

Simon är innehållsansvarig på Kreditkort.com sedan våren 2018 och hjälper våra besökare med sin kunskap kring ekonomi och kreditkort. Simon innehar en högskoleexamen som webbredaktör.