Vanliga frågor

Vad är ett kreditkort?

Med ett kreditkort har kortinnehavaren möjlighet att handla på kredit. Kortinnehavaren kan välja att återbetala hela kreditfakturan i slutet av månaden för att undvika att betala ränta på krediten.

Vad är ett debitkort?

Ett debitkort fylls i förhand på med pengar från kortinnehavarens bankkonto. Debitkortet kan sedan användas för att handla för det belopp som finns på kortet.

Hur hittar jag det bästa kreditkortet?

Använd dig utav våra filter, jämförelser och recensioner för att hitta det bästa kreditkortet för dig! 

Vad innebär kortkredit?

När du betalar med ditt kreditkort utnyttjar du kortkrediten. Alla dina inköp samlas på en räkning som skickas till dig i slutet av månaden. Du kan välja att betala hela räkningen på på en gång för att undvika att betala ränta på räkningens belopp. Du kan även välja att endast betala en del utav beloppet och skjuta upp resterande del av betalningen till nästa månad. Väljer du att skjuta upp betalningen behöver du betala ränta på det belopp du skjuter upp. Alltså fungerar kortkredit precis som med ett vanligt lån. Hur mycket du behöver betala i ränta skiljer sig beroende på hur hög kreditränta just ditt kreditkort har. 

Hur fungerar kontaktlösa betalningar?

Kontaktlösa betalningar, även kallat Blippa, innebär att man inte behöver sätta kortet i kortläsaren. Istället håller man sitt kort antingen ovanför eller jämte betalterminalen och i regel behöver PIN-kod då inte slås in. Det finns dock undantag för när du kan behöva slå in din pinkod trots att du använder Blipp, exempelvis så har olika kortutgivare har olika max beloppsgränser för när det krävs en pinkod för att genomföra köp.

Idag så har nästan alla kreditkort en Blipp-funktion och det gör köp i butik både snabbare och säkrare då du inte riskerar att någon ser din PIN-kod.

Vad innebär årsavgift?

Årsavgift är den avgift som du som kortinnehavare behöver betala för att äga ditt kort. Denna avgift kan betalas månadsvis eller årsvis. Det finns även ett brett utbud av kreditkort utan årsavgift som är gratis, alltså som du inte behöver betala för att äga och använda.

Vad är ränta?

Ränta är en kostnad som du måste betala om du väljer att delbetala din kortfaktura i slutet av månaden. Räntan räknas i procent och läggs ihop med den resterande skulden. Vissa kreditkort kan ha en hög kreditränta medan det finns andra kreditkort med låg ränta.

Vad är effektiv ränta?

Effektiv ränta använda för att räkna ut vad det kostar att betala av en kreditskuld över en viss period. Den effektiva räntan inkluderar även andra avgifter utöver räntan.

Vad är sparränta?

Sparränta räknas på i procent, och är den mängden du får för ditt sparande belopp som tack för att banken får låna dina sparade pengar. Precis som när du betalar ränta på att låna pengar från banken, betalar banken ränta för att de får låna pengar från dig. Det finns flera kreditkort med sparränta att välja bland.

Vad betyder kreditgräns?

Kreditgräns är det högsta beloppet som du får vara skyldig kortgivaren vid ett och samma tillfälle. Med andra ord, har du en kreditgräns på 100 000 kr, kan du inte använda ditt kreditkort för att handla på kredit för över 100 000 kr.

Vad är kredittid?

Kredittid är den tiden som du har på dig för att betala din skuld. Kredittiden för kreditkort kan variera mellan olika kort och ligga på allt ifrån några få veckor till flera veckor.

Vad innebär räntefria dagar?

Räntefria dagar är de antal dagar som ett kortköp är räntefritt. Det vill säga, skulle du ha ett kreditkort med 30 räntefria dagar innebär det att du har 30 dagar på dig att betala tillbaka din skuld, innan du tvingas betala ränta på skulden. Skulle du betala tillbaka din skuld inom dina räntefria dagar, behöver du inte betala något extra.

Finns det kreditkort utan ränta?

Det finns tyvärr inga kreditkort utan ränta, däremot finns det kreditkort med lågränta och kreditkort med många räntefria dagar.

Vad är en aviseringsavgift?

Aviseringsavgift kan även kallas får aviavgift, och är avgiften som du behöver betala för din faktura. I många fall kan du undvika att betala en aviseringsavgift ifall du väljer att få din faktura som E-faktura istället för pappersfaktura.

Vad innebär uttagsavgift?

Kreditkort med uttagsavgift tar en extra avgift när du tar ut kontakter ur en bankomat. Uttagsavgiften beräknas vanligtvis som en procentsats av uttagsbeloppet, eller som ett lägsta belopp per uttag.