Börja med att välja rätt kort

För att kunna börja samla flygpoäng behöver man först och främst ha ett kreditkort med ett lojalitetsprogram som tillåter detta. Nästan alla kort som ges ut av flygbolag idag möjliggör detta, men det finns också mer allmänna kreditkort som ger bonuspoäng som sedan kan användas för exempelvis resor.

För att kunna välja ut ett bra kreditkort som gör att man kan samla mycket flygpoäng snabbt och dessutom för ett flygbolag som man gärna reser med behöver man jämföra olika kort. Det är framför allt då resekort eller bonuskort som är de kategorier av kreditkort man bör kolla närmre på.

Det är alltifrån kostnader till försäkringar, intjäningsnivå av bonus och mer som behöver jämföras. Vi har alla olika preferenser och prioriterar olika saker, det är därför viktigt att valet landar på ett kort som passar ens egna krav och förutsättningar. Så vilket kort skall man egentligen välja? Nedan kommer vi lista några kort som vi tror kan intressera dig och som gör det möjligt att snabbt samla in flygpoäng.

Resurs Gold

Resurs Gold Ansök nu Ansök säkert hos Resurs Bank
Läs mer
  • Maxkredit 150 000 kr
  • Årskostnad 245 kr
  • Effektiv ränta 20,95 - 27,43 %
  • Räntefria dagar 60 dagar

Resurs Gold är inte ett renodlat flygpoängs-kort på så sätt att det inte ges ut av ett flygbolag. Poängen som man tjänar med kortet kan däremot växlas in mot flygresor såväl som en mängd olika varor i Resurs Banks poängshop. Till skillnad från Bank Norwegians lojalitetsprogram så är det i poängshoppen utvalda resor, man kan alltså inte växla in poängen mot helt valfria flygbiljetter.

Lojalitetsprogrammet är alltså mer begränsat sett till valfriheten med hur och var man kan resa med poängen som tjänas in. Det som dock ändå gör Resurs Gold till ett bra kort för att samla flygpoäng är att poäng samlas på alla köp och att en kompletterande reseförsäkring ingår. Väljer du detta kort för att samla flygpoäng bör det användas som ditt huvudsakliga kort och för alla inköp. På så sätt når man poänggränserna för resor i poängshoppen snabbare.

Bank Norwegian

Bank Norwegian Visa Ansök nu Ansök säkert hos Bank Norwegian
Läs mer
  • Maxkredit 150 000 kr
  • Årskostnad 0 kr
  • Effektiv ränta 24,35 %
  • Räntefria dagar 45 dagar

Bank Norwegian är ett kreditkort där alla köp är poänggrundande och där flygpoängen sedan kan växlas in mot flygbiljetter hos flygbolaget Norwegian. För att maximera intjäningen av flygpoäng med Bank Norwegian-kortet bör kortet användas så mycket som möjligt. Mest poäng fås då man köper Flex flygbiljetter hos Norwegian där hela 10% av beloppet betalas ut som cashpoints. För Lowfare biljetter ges 4% av beloppet och övriga köp ger 0,5% av beloppet som poäng.

För att kunna ta sig tur och retur till exempelvis London krävs en relativt låg spend om 90 000 kr med kortet innan man samlat tillräckligt mycket med poäng.

Har man möjligheten bör man alltså alltid köpa Flex biljetter då man reser med Norwegian. Vidare bör man försöka att endast resa med detta flygbolag och även alltid använda kortet för vardagliga köp. Genom att enbart resa med Norwegian, alltid köpa Flex biljetter om möjligt samt använda kortet för vardagligt bruk kommer leda till maximal intjäning av poäng.

Det som också gör detta till ett bra kort för att samla flygpoäng är att kortet inte har en årsavgift samt att en kompletterande reseförsäkring ingår. Således kan man tjäna flygpoäng utan att behöva betala några avgifter vilket gör detta till bäst kreditkort för att samla flygpoäng just nu.

Nämnvärda kreditkort

Vi har i dagsläget inga samarbeten med SAS men deras EuroBonus kort förtjänar att nämnas då man talar om kreditkort med flygpoäng. Alla kreditkort som ges ut av SAS likt SAS Eurobonus American Express Elite och SAS Eurobonus Premium är kopplade till EuroBonus som anses vara ett av de bättre lojalitetsprogram i världen idag. Även om alla kort SAS står bakom har varierande intjäningsnivåer av flygpoäng så är alla bra kort för att kunna resa billigare. Det finns stora möjligheter till att samla poäng, både då man köper flygbiljetter men även på övriga köp.

Som EuroBonus-medlem är det också möjligt att, genom insamlandet av poäng, låsa upp ytterligare förmåner och bonusar då man når en ny nivå i medlemskapet. SAS-korten är långt ifrån de billigaste korten och några av de mer exklusiva kreditkorten har höga årsavgifter. Reser man dock regelbundet och då även gärna i jobbet så är det svårt att inte bli nöjd med ett av EuroBonus-korten.

Håll koll på erbjudanden och samarbeten

Vissa kortutgivare har exklusiva erbjudanden eller samarbeten med företag som öppnar upp för extraintjäning av flygpoäng. Ett bra exempel på detta är Eurobonus-korten som ger extra bonuspoäng då man bokar hyrbil genom Hertz. Genom att nyttja samarbeten likt dessa eller andra erbjudanden som öppnar upp för extra hög intjäningsnivå kan man snabbt samla på sig poäng för att köpa flygbiljetter.

Avgifter och skatter

Även om flygbiljetter kan köpas helt och hållet med flygpoäng så kan man däremot själv behöva stå för eventuella skatter och avgifter. Det är därför viktigt att se vad man egentligen får för bonuspoängen. Jämför vad det kostar att köpa en vanlig biljett inklusive alla kostnader kontra en biljett som enbart betalas med poäng.

Om det blir dyrare att köpa en poängbiljett på grund av skatter och/eller avgifter så är det bättre att kolla på ett annat kort där dessa avgifter är lägre.

Frågor och svar

Vad är flygpoäng?
Behöver man betala något för att tjäna flygpoäng?
Vilket kreditkort är det bästa för att tjäna flygpoäng?

Lozan är en kunnig och engagerad skribent som har varit en del av Kreditkort.com sedan början av 2023. Hennes stora intresse och kunskap om kreditkort och finansiella tjänster har gjort henne till en viktig medlem inom vårt team.

Senast uppdaterad Jul 12, 2023